A l’espera del lògic sí del Senat, per fi tenim una llei específica sobre canvi climàtic i transició energètica. La primera norma integral per lluitar contra aquest fenomen.
La nova llei preveu una reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de l’23% fins al 2030 respecte als nivells de 1990, i la neutralitat climàtica en 2050. La Llei també fixa el repte d’assolir una penetració d’energies d’origen renovable en el consum d’energia final de, com a mínim, un 42% (actualment és de l’20%), i aconseguir una sistema elèctric amb, almenys, un 74% de generació a partir d’energies renovables (enfront de l’40% actual), entre d’altres mesures. Aquests objectius, que són poc ambiciosos, s’espera que es revisen a l’alça en 2023.
La llei aprovada reforça el canvi en la mobilitat que ja s’està donant en la societat i el sector industrial cap al vehicle elèctric, fonamentalment. El text, posa fi a la venda de vehicles de combustió en 2040, i d’acord amb la norma europea de descarbonització, la nova llei assenyala que els turismes i vehicles comercials lleugers i no destinats a usos comercials reduiran gradualment les seves emissions, de manera que per 2040 siguen de 0 emissions. A més estableix 2023 com a data límit perquè els municipis de més de 50.000 habitants (o de més de 20.000 quan tinguen problemes de qualitat de l’aire) establisquen àrees de baixes emissions. També s’inclouen obligacions per a punts de recàrrega tant en gasolineres com edificis.
La norma estableix la prohibició de les prospeccions i explotació d’hidrocarburs, tant marins com terrestres. No s’atorgaran permisos d’explotació de materials amb propietats radioactives, ni s’autoritzaran activitats d’explotació d’hidrocarburs on estiga previst l’ús del ‘fràquing’.
Ordenació de futures instal·lacions d’energies renovables
La llei regula el cada vegada més polèmic desplegament de les renovables, imposant restriccions als projectes d’energies renovables perquè s’escometen d’acord amb un mapa de zones d’especial valor per a la biodiversitat, la conservació del patrimoni natural i la lluita contra el deteriorament demogràfic.
La llei obliga al Govern a incloure la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en els ensenyaments que s’imparteix a escoles i instituts. També esmenta la importància de combatre l’emergència climàtica des de casa, prioritzant els aliments de temporada i proximitat.
La llei planteja, a més, compromisos clau de futur com una llei de mobilitat sostenible, una revisió del sistema energètic, així com la rehabilitació d’habitatges perquè siguen més eficients. També pretén impulsar el ferrocarril com a transport per reduir emissions i una ordenació urbana (incloses les zones de costa) que tinga en compte la lluita contra el canvi climàtic.