Instal·lació de plaques solars i estalvi energètic

Actualment esteu veient Instal·lació de plaques solars i estalvi energètic

Després d’uns anys de paràlisi i gràcies a una nova legislació, el sector de l’energia solar no deixa de créixer, sent un dels mercats solars més interessants d’Europa. Els menors costos de producció, els compromisos internacionals, les millors condicions legals i les cada vegada majors ajudes i subvencions han fet que augmente la competitivitat, així com l’agressivitat en la cerca de nous clients i inversors. Interessat en instal·lar plaques solars a la teua vivenda i estalviar energia? Cada dia més fàcil d’aconseguir.

Tipus d’instal·lacions de plaques solars

Les instal·lacions fotovoltaiques són sistemes que permeten aprofitar l’energia solar per a convertir-la en electricitat. No importa la tipologia de la vivenda, ja siga unifamiliar, adossats o un bloc de vivendes, es podrà dissenyar una instal·lació per a l’espai disponible. Poden estar connectades a la xarxa amb el que a més de consumir l’energia que produïm serveixen per a reduir la factura de la llum. Aquestes instal·lacions han de pertànyer a les modalitats d’autoconsum amb o sense excedents.

D’aquesta manera, fem ús de l’electricitat produïda per les plaques quan la necessitem i si no és suficient fem ús de la xarxa elèctrica. Si produïm més del que necessitem, la podem acumular en bateries o introduir en la xarxa de distribució.

Les instal·lacions fotovoltaiques aïllades estan dissenyades per a llocs en els quals no és possible connectar-se a la xarxa elèctrica, sent totalment independents. Per tant, aquest tipus de sistemes és fonamental que compten amb bateries solars que acumulen l’energia per a garantir el subministrament elèctric quan els panells solars no estan en funcionament (nit o dies ennuvolats).

L’energia fotovoltaica és segura i ens ofereix independència i seguretat enfront dels canvis en el preu de l’electricitat. A més, reduirem les nostres emissions de CO₂, ens convertirem en productors d’energia verda i per descomptat, vorem com es redueix la nostra factura de la llum.

Quins són els components de les instal·lacions fotovoltaiques?

Depenent de si la instal·lació és per a autoconsum o per a connexió a xarxa tindrem diferents elements en la nostra instal·lació. Començant per l’element més conegut com són els panells solars, podrem necessitar un inversor de corrent, bateries fotovoltaiques, regulador de càrrega, comptador bidireccional, sistema de monitoratge i estructures de suport.

Molt costa instal·lar plaques solars?

El preu d’instal·lar plaques solars dependrà de múltiples factors. Entre aquests, el més determinant serà el nombre de panells, és a dir, la potència pic. Per a fer-nos una idea, estaríem parlant d’uns 1.200€ per kWp. Però cal no oblidar el preu dels diferents components de la instal·lació, el cost de l’obra i instal·lació, així com els diferents permisos, legalitzacions i butlletins necessaris.

Amb una estimació d’un estalvi en la nostra factura de la llum d’un 50 – 70%, podríem amortitzar la inversió en uns set anys. Tenint en compte que la vida útil de la instal·lació pot ser superior als 35 anys i per a maximitzar l’estalvi, és fonamental realitzar un bon càlcul de quantes plaques solars necessitarem per a augmentar el percentatge d’autoconsum i disminuir el consum d’electricitat de la xarxa elèctrica. A més, cal tindre en compte molts factors, com la ubicació geogràfica, el perfil dels teus consums, la tarifa elèctrica que tingues contractada, etc.

Quin és el procés d’instal·lació fotovoltaica?

Per a començar, és important demanar diversos pressupostos i determinar quin és l’instal·lador fotovoltaic que més ens convé. Igualment, és imprescindible que un tècnic qualificat visite el lloc on es realitzarà la instal·lació i prepare un estudi solar exhaustiu. Un bon projecte és clau per a l’èxit de la nostra instal·lació.

Amb el projecte ja podrem començar el procés de tramitació administrativa. Els sistemes fotovoltaics a Espanya es legalitzen segons el que s’estableix en el Reial decret 244/2019. No és un procés ràpid, poden necessitar-se un parell de mesos per a realitzar tots els tràmits i aconseguir els permisos necessaris. Cal tindre en compte que depenent del tipus d’autoconsum, alguns tràmits variaran.

Una vegada finalitzat el procés de legalització, un instal·lador durà a terme la posada en servei del sistema fotovoltaic. A més, et proporcionarà la informació necessària perquè pugues verificar que la teua instal·lació funciona apropiadament en tot moment.

Hi han subvencions per a instal·lar panells solars?

Sí. Existeixen tot tipus d’ajudes i incentius fiscals per a invertir en energia fotovoltaica, tant a nivell autonòmic, com a local. És important que es consulten amb anterioritat a iniciar el projecte, els terminis i tipus d’ajudes poden ser molt diversos.

Pensant en plaques solars? Des de Josep Crespo Assessors estem a la teua disposició per a ampliar o detallar totes aquestes qüestions i posar en marxa el teu projecte.

Deixa un comentari