La importància de l’educació ambiental

Actualment esteu veient La importància de l’educació ambiental

Actualment són molts els problemes ambientals als quals ens enfrontem i, molt segurament, aniran a més si no posem remei. En este sentit, innombrables projectes i iniciatives s’han posat en marxa en les últimes dècades, per citar un dels més importants, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats en 2015 per l’ONU.

En un principi totes estes iniciatives eren posades en marxa pel sector governamental i associacions no governamentals a les quals es van anar sumant empreses i organitzacions socials. Amb l’arribada d’estes últimes es va anar donant cada vegada major importància a la conscienciació de la societat. Quina efectivitat tindran els canvis que volem introduir si la societat no els entén o compartix? Perquè totes estes mesures, projectes o iniciatives tinguen èxit és imprescindible la conscienciació de la societat, però com pot aconseguir-se? Una manera d’intervindre és mitjançant l’educació ambiental.

Què és l’educació ambiental

L’educació ambiental és un procés mitjançant el qual s’educa a la societat perquè prenga consciència sobre la realitat global del planeta, com afecten les activitats de l’ésser humà a la naturalesa i dels problemes que sorgixen d’estes activitats i les seues conseqüències, així com les causes que porten a ells.

A més d’ensenyar i sensibilitzar sobre la importància del medi ambient, l’educació ambiental busca crear valors en els ciutadans i actituds que promoguen la utilització de manera racional dels recursos naturals i la solució als nombrosos problemes ambientals que es produïxen.

L’educació ambiental augmenta la conscienciació i el coneixement dels ciutadans sobre temàtiques o problemes ambientals. En fer-ho, permet que els ciutadans puguen prendre decisions informades i mesures responsables.

Funcions i objectius de l’educació ambiental

La principal funció de l’educació ambiental és conscienciar a la societat sobre la importància de la naturalesa i que la ciutadania adquirisca coneixements i valors que permeten que prenguen acció de manera activa en la prevenció i la solució dels problemes ambientals actuals, així com la gestió responsable i de qualitat del medi ambient.

En generar coneixement i sensibilitat cap al medi ambient i els seus problemes s’aconseguixen crear en la societat actituds més favorables cap al medi natural, la seua protecció i millora. Igualment es genera interés i capacitat de resoldre els problemes ambientals presents i previndre els futurs.

Per què és important l’educació ambiental en joves?

El creixement i desenvolupament tecnològic que s’ha produït durant les últimes dècades ha generat grans desigualtats a costa del nostre medi ambient, el qual cada vegada es troba més deteriorat.

Esta situació, creada per les generacions passades i presents, fa perillar la qualitat de vida de la societat en els pròxims anys. Per a garantir que futures generacions gaudisquen d’un medi ambient sa i adequat l’educació ambiental no sols ha d’actuar sobre els adults actuals, ha de focalitzar els seus esforços en els adults del futur ja que l’objectiu no és únicament solucionar els problemes actuals i esdevenidors sinó canviar les formes i actituds de la societat perquè no es repetisquen actuacions similars.

Accions per a crear consciència mediambiental en el col·legi

Existixen multitud d’activitats, accions i projectes que podem realitzar tant dins com fora de l’aula o del centre escolar.

Accions senzilles que podem realitzar dins del centre com:

  • Promoure l’ús de material escolar respectuós amb el medi ambient.
  • Activitats relacionades amb l’estalvi energètic i d’aigua.
  • Introduir la regla de les 3R (Reduir, Reciclar, Reutilitzar) en qualsevol tipus d’activitat escolar.

També podem adoptar projectes relacionats amb el medi ambient i incloure’ls en el contingut educatiu que s’impartix en el col·legi com, per exemple:

  • Creació d’un herbolari o hort.
  • Identificació d’aus i construcció de nius.
  • Muntatge d’una xicoteta planta de compostatge.
  • Càlcul de consum i despeses energètiques o d’aigua.
  • Xarrades o conferències
  • Excursions i eixides escolars.

Si estàs interessat en activitats mediambientals i desitges més informació, en Josep Crespo Assessors estem a la vostra disposició per a ajudar-vos.

Deixa un comentari